Hirdetmények

Dr. Stunya Edina - 2023-11-14

Tisztelt Szülők! Kérném szíves segítségüket, hogy a rendelési idők/időpontfoglalás blokk alatt látható betegelégedettségi kérdőívet évente egyszer töltsék ki. Így látjuk, min szükséges változtatnunk gyermekeik ellátásának során. Nagyon köszönöm az együttműködésüket! dr Stunya Edina

Dr. Stunya Edina - 2023-03-22

AZ ÜGYELETEN TÖRTÉNŐ SZEMÉLYES MEGJELENÉST MINDEN ESETBEN ELŐZZE MEG TELEFONOS EGYEZTETÉS! HÍVJA az 1830-as számot, ahol a diszpécser fogadja a hívásokat és szükség esetén átkapcsolja azt az ügyeletes orvosnak konzultáció céljából. AZ ÜGYELETEN TÖRTÉNŐ MEGJELENÉS SZÜKSÉGESSÉGÉT AZ ÜGYELETES ORVOS ill. a DISZPÉCSER DÖNTI EL. Gyermekek ügyeleti ellátása 22 h-ig a GYEK Központi gyermekügyeleten, 22 h után a 14 év alattiak ellátása a GYEK SBO-n, a14 év felettiek ellátása 22h után a felnőtt ügyeleten történik. Belépéskor a betegeket súlyosság szerint osztályozzák, és ellátásuk sorrendje is eszerint fog megtörténni, tehát a várakozásra fel kell készülni, csak idokolt esetben menjenek az ügyeletre, (miután számos ügyleti helyszín meg is szűnik a megyében).
Az ügyeleti ellátás INDOKAI csecsemő-és gyermekkorban rendelési időn kívül:
• a 6 hónapnál fiatalabb lázas gyermek
• aki nehezen veszi a levegőt, zihál, fullad
• aki ismételten hány és hasmenése van, ÉS nem itatható vagy nagy mennyiségű friss véres székletet ürít, vizelet nincs 6 h-ként
• akinek erős hasfájása van, de nincs hasmenése vagy véres nyálkát ürít hasmenés nélkül
• akinek feltűnően rossz az általános állapota, nehezen ébreszthető (főként nappal), zavartnak tűnik,
• akinél valamilyen súlyos fertőző betegség gyanúja merül fel (pl. agyhártyagyulladás)
• minden olyan helyzet, amikor a gyermek állapota hirtelen romlik.
Beteg felnőtt és 6 éves kor fölötti gyermek viseljen szájmaszkot.
Beteg gyermekük ellátásához a https://stunyaedina.hu/informaciok INFORMÁCIÓK ÉS HASZNOS TANÁCSOK legördülő menüpontban találnak segítséget.
BETEG GYERMEK OTTHONI ELLÁTÁSÁRÓL E-BOOK: https://semmelweis.hu/hirek/files/2020/04/Gyermekkori_betegsegek_e-book.pdf

Dr. Stunya Edina - 2022-01-23

TISZTELT SZÜLŐK! Kérem Önöket, hogy probléma esetén ELŐSZÖR ÍRJANAK AZ ERODIUMON. Ha gyermekük nincs rossz állapotban, de láz, hőemelkedés, torokkaparás, torokfájás, fejfájás, szédülés, tüsszögés, orrfolyás, köhögés, hányás, hasmenés, hólyagos kiütések, szájban fájdalmas elváltozások, ezek közül bármelyik lép fel, kérem tartsák otthon a gyermeküket. A legfontosabb a bőséges folyadékbevitel és az igény szerinti pihenés, szükség esetén orrkezelés. CSAK ÁLLAPOTROSSZABBODÁS, 3 NAPON TÚLI MAGAS LÁZ, NEHÉZLÉGZÉS, 1 héten túl HÚZÓDÓ, MÉLY KÖHÖGÉS és GENNYES ORRFOLYÁS, CSILLAPÍTHATATLAN HÁNYÁS, VÉRVÖRÖS, EL NEM NYOMHATÓ KIÜTÉSEK INDOKOLNAK ORVOSI VIZSGÁLATOT. Nagyon sokan 1-2 napos panaszokkal, enyhe felső légúti tünetekkel jönnek és ez hatalmas zsúfoltságot, fölösleges, akár másfél órás várakozást okoz a rendelőben, napi 120-160 fős forgalmat generálva. Bármilyen problémájuk van, jelezzék, először lehetőleg az ERODIUMON KERESZTÜL tömören, a telefonokat nem győzzük és nagyon lassítják munkánkat.
Magas láz esetén influenza, Covid 19, RS vírus, mononucleosis és egyéb vírusok, ritkábban bakteriális fertőzés is lehetséges ( Influenza A/B, SARS-CoV-2, RSV , ADENOVÍRUS, STREP A teszt kapható kombinált formában is.)
BETEG FELNŐTT és 6 ÉVES KOR FÖLÖTTI BETEG GYERMEK számára MASZK VISELÉSE továbbra is JAVASOLT! A maszk nemcsak a COVID 19 ellen véd, számtalan más vírus és baktérium is terjed a gyerekek és felnőttek között. Ha kevesebb betegséget szeretnének a családban, akkor viseljenek maszkot a munkahelyeken, közösségekben, zsúfolt helyeken. Remekül terjednek a kórokozók zárt helyen tartott gyermek zsúrokon. Ha minimális légúti tünetek mellett a gyermeket közösségbe engedik, akkor az az elvárható minimum, hogy a gyermek egész nap maszkban tartózkodjon a közösségben. Minden gyermeknél legyen maszk, ha napközben jelentkeznek a tünetek, azonnal fel tudja venni.
AZ ERODIUM RENDSZER adta könnyebbségek mellett szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a rendszer működése nem azt jelenti, hogy a nap 24 órájában, munkaidőn túl, hétvégéken és munkaszüneti napokon is módunkban áll bármilyen kérésüket teljesíteni.
EGYÜTTMŰKÖDÉSÜKET ÉS MEGÉRTÉSÜKET NAGYON KÖSZÖNÖM! dr Stunya Edina

Dr. Stunya Edina - 2021-11-25

E-IGAZOLÁS kérhető ISKOLÁSOKNAK , ÓVODÁSOKNAK (E-rendelés, igazoláskérés), melyet Önök csatolnak majd a KRÉTA rendszerhez. Papíralapon iskolásoknak kizárólag ELLENŐRZŐBE vagy ERRE RENDSZERESÍTETT FÜZETBE ADUNK IGAZOLÁST.

Dr. Stunya Edina - 2021-10-26

INFLUENZA elleni védőoltások lehetőségei:
FLUART 3: 3 éves kortól, ingyenes, háromkomponensű influenza oltás, karba szúrjuk. Foglalhatnak rá időpontot - a hétfői napok kivételével.
VAXIGRIP tetra injekció: 1/2 éves kortól, 4 komponensű védőoltás, recept köteles, kb. 4000 Ft, karba szúrjuk.
FLUENZ tetra orrspray: 2-18 évesek számára, 4 komponensű védőoltás, recept köteles, kb. 8000 Ft az ára, orrba fújható, nem jár szúrással.

Dr. Stunya Edina - 2019-10-22

Vírus fertőzések
Beteg gyermekük tüneteinek enyhítéséhez a http://www.stunyaedina.hu/informaciok INFORMÁCIÓK, HAZNOS TANÁCSOK legördülő menüben találnak további segítséget.
Az E-RENDELÉSEN jelezhetik, hogy gyermekük otthon maradt betegség miatt ill. táppénz igényüket.
NEM SZÜKSÉGES A LÁZAT MINDENÁRON CSILLAPÍTANI, mert öli a kórokozókat, segíti az immunrendszer működését, és LEHETŐLEG MINÉL KEVESEBB GYÓGYSZERT KAPJON EGY GYERMEK.
AZ ÁGYNYUGALOM, A GYERMEK IGÉNYEIHEZ IGAZÍTOTT PIHENÉS, BŐ FOLYADÉKBEVITEL, A LÁBADOZÁSI IDŐSZAK OTTHON TÖLTÉSE A LEGTÖBB AKUT INFEKCIÓBAN ELEGENDŐ ÉS A LEGFONTOSABB.
Vény nélkül kapható a láz- és fájdalomcsillapítók nagy része:
• ALGOPYRIN 500 mg tabletta vagy a helyettesítői:
ALGOZONE 500 mg, OPTALGIN 500 mg, METAPYRIN 500 mg, NODORYL FORTE 500 mg, PANALGORIN 500 mg tabletta. Adagolás: 20-30 kg-os gyermeknek ½ tabl, 30-40-kg között ¾ tabl, 40 kg fölött 1 tabl 6-8 h-ként
NODORYL DOLO 250 mg tabl 20-30 kg-közötti gyermekeknek 6-8 h-ként 1 tabl
• Kisgyermekeknek Germicid kúp helyett:
FLAMBORIN 500 mg/ml csepp, adagolása: 2,5 kg-ként 1 csepp 6-8 h-ként
NORAMINOPHENAZON/METAMIZOL 100 mg kúp (adagolás: 5 kg-os gyermeknek ½ kúp, 8-11 kg között 1 kúp, 12-17 kg között 1,5 kúp 6-8 h-ként)
NORAMINOPHENAZON/METAMIZOL 200 mg kúp (adagolása: 18-22 kg között 1 kúp 6-8 h-ként)
Torokfájás esetén: Cataflam csepp ( 3x testsúly kg csepp) vagy Nurofen szirup, 25 kg fölött Cataflam dolo 25 mg 3x1 tabl (ezek lázcsillapítók is)

Dr. Stunya Edina - 2024-07-18

IDŐPONTKÉRÉS SZAKRENDELÉSRE:
https://www.eeszt.gov.hu/hu/hasznos-tudnivalok-az-idopontfoglalasrol
1812 EGÉSZSÉGVONAL
A hét minden napján, éjjel-nappal ingyenesen hívható számon tájékoztatást, segítséget nyújtanak többek között az EESZT használatával, a gyógyszerellátással, a gyógyászati segédeszközökkel, valamint az eReceptekkel kapcsolatosan.
Az egyszerűsített belépés segítségével lehetőség van megjeleníteni – akár internetkapcsolat nélkül is – pl. a már letöltött eRecepteket, egészségügyi dokumentumokat és a Digitális COVID-igazolványokat.
A fontos vagy gyakran használt egészségügyi dokumentumok, eReceptek képviselet esetén is kitűzhetők a Kedvencek menüpontba, a jobb felső sarokban található ikon megnyitásával. Kijelentkezés esetén (Továbbiak→Kijelentkezés) a már letöltött dokumentumokat nem tárolja a rendszer, így azokat ismételt megtekintéssel tölthetjük le újra.
ÉRTESÍTÉSEK BEÁLLÍTÁSA
Az EgészségAblak mobilapplikációban is beállíthatjuk, hogy felugró, azaz push értesítéseket kapjunk telefonunkra, ezeket a Továbbiak→Beállítások→Értesítés beállítások menüben lehet aktiválni. Az értesítés beállítása visszavonásig érvényes.
Értesítések az alábbiakra állíthatók be:
• Új egészségügyi dokumentum(ok) érkezése
• Új eRecept(ek) érkezése
• Amennyiben a vény(eke)t 5 napig nem váltották ki, akkor a rendszer emlékeztetőt küld, illetve a ki nem váltott receptek esetén a lejárat előtt 5 nappal értesíti a felhasználót.
• Új időpont érkezése
• A vizsgálat előtt 24 órával is érkezhet emlékeztető.
HOGYAN TÖLTHETŐ LE AZ EGÉSZSÉGABLAK MOBILALKALMAZÁS?
A mobilapplikáció a lakosság számára ingyenesen elérhető az App Store, a Google Play és a HUAWEI AppGallery alkalmazásáruházakból EgészségAblak néven.
Az applikáció letöltéséről bővebb tájékoztatás az EESZT weboldalán a Mobilalkalmazások menüpontban található (az oldal Ügyfélkapuval történő bejelentkezést követően érhető el).
Az „Időpontok” menüben kétféle módon lehet időpontot foglalni.
• ELEKTRONIKUS BEUTALÓVAL (EBEUTALÓ), AMELY AUTOMATIKUSAN MEGJELENIK RENDSZERBEN:
• Az EgészségAblak applikációban a „Beutalóval” menüpontban jelennek meg a felhasználó beutaló(i).
• Az EESZT Lakosági Portálon a jobb oldali „Új időpont foglalása” gombra kattintva a Beutaló fülön.
A beutaló kiválasztása után a naptárban megjelölt nap szabad időpontjaiból lehet választani.
• Nem beutalóköteles egészségügyi szolgáltatások esetén a kívánt vizsgálat kiválasztása után van lehetőség további szűrésre:
• Az EgészségAblak applikációban a „Beutaló nélkül” menüpontban helyszín és/vagy intézmény megjelölése esetén a naptárban kiválasztott nap szabad időpontjai jelennek meg.
• Az EESZT Lakosági Portálon a jobb oldali „Új időpont foglalása” gombra kattintva választható ki a kívánt vizsgálat, majd szűrhető egészségügyi szolgáltatóra (intézményre), földrajzi területre, napszakokra. Ezek beállítását követően jelennek meg a szabad időpontok.
Előfordulhat, hogy az adott intézményben, vagy a megadott időintervallumban nincs szabad időpont, ebben az esetben a keresési feltételek módosítása szükséges.
A papíralapú beutalót az EgészségAblak alkalmazás nem tudja kezelni. Jelenleg a beutalóköteles ellátásoknál csak az eBeutalón feltüntetett rendelőbe foglalható időpont, a beutaló nélküliekben viszont a beteg országszerte választhat a különböző szakrendelők szabad időpontjai közül a mobilapplikáción, vagy a 1812-es, ingyenesen hívható EgészségVonalon.
A megfelelő és szabad időpont kiválasztása után az időpontfoglalás rögzítéséhez a telefonszám és az e-mail cím megadása szükséges, hogy esetleges időpontváltoztatás esetén az egészségügyi szolgáltató értesíteni tudja a pácienst. Amennyiben Ön korábban értesítési e-mail címet rögzített az EESZT-ben, a megadott e-mail cím előtöltésre kerül, amelyet tetszése szerint egyszerűen átírhat.
https://www.eeszt.gov.hu/hu/hasznos-tudnivalok-az-idopontfoglalasrol
FOGLALÁS VÉGLEGESÍTÉSE
Az e-mail és telefonos elérhetőség megadását követően a „Véglegesít” gomb megnyomásával rögzül a kiválasztott időpont.
FONTOS, hogy a rendszer a kiválasztott időpontot véglegesítésig, vagy maximum 5 percig foglalja. Időtúllépés esetén az időpont mások számára is foglalhatóvá válik. Amennyiben 5 percet követően a kiválasztott időpont még szabad, és a véglegesítés ekkor történik meg, a foglalás sikeres lesz. Ellenkező esteben a rendszer tájékoztatást küld, hogy már más lefoglalta.
Véglegesítést követően az EgészségAblak mobilalkalmazás Naptár menüpontjában is láthatóvá váltak az EESZT rendszerében tárolt vizsgálati időpontok. A megosztható linken (ics – ICalendar formátum) keresztül bekerülhetnek a külső naptár alkalmazásokba is (pl.: Apple naptár, Google Calendar). (A Naptár funkcióról bővebben ide kattintva olvashat.)
FOGLALT IDŐPONT MÓDOSÍTÁSA, TÖRLÉSE
Amennyiben a bejegyzett időpont akadályoztatás, vagy egyéb ok kapcsán mégsem megfelelő, a páciensnek is lehetősége van az időpont törlésére, módosítására A rendszer egy időpontra csak egy foglalást enged, ezzel elkerülhetővé válik, hogy azonos időben több vizsgálatot jegyezzenek elő. A már nem aktuális, lejárt időpontokat a rendszer nem tárolja.
ÉRTESÍTÉS BEÁLLÍTÁSOK
Az időpontfoglalással kapcsolatosan is lehetőség van e-mail értesítések, valamint felugró (push) üzenetek beállítására. Az e-mail és mobil értesítéseket az EESZT Lakossági Portál ”Önrendelkezés”→”Értesítések” menüpontjában lehet aktiválni. Az EgészségAblak applikációban csak mobil értesítéseket lehet beállítani, a push értesítést a telepítést követő első beállításoknál automatikusan felajánlja az alkalmazás. Amennyiben az értesítéseket valamely felületen beállítottuk, akkor az automatikusan aktiválódik a másik felületen is. Ide kattintva bővebben olvashat az e-mail és felugró értesítések beállításáról.
Az időpontfoglalás során megadott e-mail címre történő értesítések küldése az időpontfoglalás szolgáltatás része, az értesítések küldésének leállítása az adott időpont törlésével együtt lehetséges. Az időpontfoglalás során megadott e-mail címen kizárólag a foglalt ellátást végző egészségügyi szolgáltató lép Önnel kapcsolatba abban az esetben, ha az időponttal kapcsolatban változás következik be.
A DÖR-ben (digitális önrendelkezés) az időpontfoglalással kapcsolatban kért értesítések az EESZT-ből érkeznek, az időpont foglalásáról, módosításáról, törléséről adnak tájékoztatást. Az ilyen központi üzeneteket a fenti „Időpontfoglalás” pipa kivételével van lehetősége kikapcsolni.
A koronavírus oltásra továbbra is a COVID oltás időpontfoglalás menüpontban lehet időpontot kérni.

Dr. Stunya Edina - 2022-10-15

FOREIGN PATIENTS
FOREIGN PATIENTS NEED EU HEALTH INSURANCE CARD OR PASSPORT.
You can come: on Monday and Wednesday 2-5 pm, on Tuesday and Thursday 8-10, on Friday 12- 3 pm (outside of that you can go to children hospital, address: Szentpéteri kapu 72-76.)
I can provide mandatory or optional vaccination for your child only if you make an appointment before via sms or e-mail. One appointment means only one child.
Whithout an appoinment I do not have the possibility to deal with foreign patients. In case of urgency or injury you have to go to children hospital (GYEK Borsod-Abaúj-Zemplén County Hospital located in Miskolc Szentpéteri kapu 72-76.)
Use the terminal in the waiting room, please:
1. Tap the button on the bottom of the screen (“Tovább erodium kártya nélkül”)
2. Tap the button in the middle (“Nem tudom a TAJ számomat, vagy nincs TAJ számom”)
3. Type in your child’s name on the keyboard. “Szóköz” means Space, “Törlés” means Delete
4. Tap the upper button under the keyboard that says “Folytatás a beírt névvel”
5. Your child’s name will be displayed on the left upper part of the screen followed by a short text
6. Tap the button that says “Háziorvosi ellátás”
7. Tap “ Vissza a kezdő képernyőre”
8. Wait until we call your child.
We provide your child the mandatory vaccination listed in Hungarian National Vaccination Plan if you live (only for working or studying) in Miskolc at least 3 month free of charge, which are the following:
DPT-IPV-HIB (2 m, 3 m, 4 m, 18 m of age)
pneumococcus (2 m, 4 m, 12 m of age)
rubella-mumps-measles (15 m of age)
DPT-IPV (6 y of age)
If you want different vaccination for your baby, you have to buy it in the pharmacy by prescription written by a doctor.
The medical work fee is 10.000 HUF/child/visit in cash or transfer.
Thank you Edina Stunya MD paediatrician

Dr. Stunya Edina - 2022-08-09

2022-ben nőtt a fertőző májgyulladás "A" típusában megbetegedettek száma Magyarországon. A betegség ellen 1 éves kortól védőoltás áll rendelkezésre, mely nem kötelező, recept ellenében megvásárolható. Aki szeretné kérni gyermekének a védőoltást, jelezze számunkra az erodiumon. Felnőttek saját háziorvosuktól kérhetik a recept felírását.

Dr. Stunya Edina - 2021-03-26

Fogorvos ad beutalót FOGSZABÁLYZÁSRA, tőle kérjék, nekünk nincs lehetőségük beutalni a gyermekeket.

Dr. Stunya Edina - 2021-01-31

Fogyatékos személyekre irányuló személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatás:Tel: +36/70 6277028 Email: noasegitseg@gmail.com

Dr. Stunya Edina - 2020-10-27

VÁRANDÓSSÁG alatt javasalt védőoltások:
-BOOSTRIX, ADACEL (diphtheria=torokgyík, tetanus, pertussis= szamárköhögés ellen) betölött 6. várandóssági hónap után
-ABRYSVO RSV vírus elleni oltás, betölött 6.várandóssági hónap után
-INFLUENZA oltás az adott szezonnak megfelelően (közeli hozzátartozók számára is ajánlott, hogy fészekimmunitás alakulhasson ki)
-COVID19 elleni vakcina a 3. hónapot követően, az egy háztartáson belül élőknek minél hamarabb
Miért van szükség a kismamákat oltani a fenti betegségek ellen?
Az újszülött teljesen védtelen az említett betegségek ellen, ugyanakkor számukra ezek rendkívül veszélyesek, súlyosan zajlanak, tragikus kimenetel is előfordul. Az újszülött az IgG típusú ellenanyagokat méhen belül kapja az édesanyától, amennyiben az édesanya a várandósság alatt oltást kapott. Az anyatejjel is csak olyan IgA típusú ellenanyagok jutnak át, amelyekkel az édesanya is rendelkezik. Az influenza és a COVID19 újabb variánsai a várandósokat súlyosan megbetegítheti.
Nem oltható viszont várandós kismama élő vírust tartalmazó vakcinával pl. bárányhimlő ellen. Ezt az oltást a tervezett várandósság előtt érdemes beadatni, amennyiben a leendő édesanya nem volt korábban bárányhimlős vagy nem kapott legalább két oltást ellene.
Egészségügyi szakértők által készített és lektorált, egy helyre összegyűjtött, naprakész szöveges és videós tartalmak, valamint eszközök segítik a gyermekvárást a PregHello nevű új, magyar fejlesztésű alkalmazásban.
VÁRANDÓSOKNAK: PregHello nevű app
KISMAMÁK HELYES TÁPLÁLKOZÁSA: https://eteltcsakokosan.hu/baba-mama/
TANÁCSOK, ÚTMUTATÓ SZÜLETÉSTŐL AZ ISKOLAKEZDÉSIG: https://gyermekut.hu
ÚJSZÜLÖTTKORI SMA SZŰRÉSRŐL: https://www.bethesda.hu/sma-szuroprogram/

Dr. Stunya Edina - 2020-07-22

KEDVES SZÜLŐK!
Szeretném megköszönni mindazon szülők együttműködését, megértését és türelmét, akik veszik a fáradtságot és az Erodium rendszer e-rendelését használják. Az erodiumon keresztül nem mindig tudunk azonnal válaszolni, kérjük türelmüket, legkésőbb 24 h-n belül választ kapnak.
KÉREM, hogy a továbbiakban is ELSŐSORBAN AZ ERODIUM RENDSZERT (előjegyzés, e-rendelés) HASZNÁLJÁK A KÖZTÜNK ZAJLÓ KOMMUNIKÁCIÓRA. A telefonhívások gyakorlatilag már kezelhetetlenné váltak, zavarja, de most már gátolja is a munkánkat, a betegek ellátását.
A rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel a RENDELŐBE lehetőleg ELŐJEGYZÉST KÖVETŐEN jöjjenek, IDŐPONTRA.
IDŐPONT FOGLALÁS A HIRDETMÉNYEK ALATT, a rendelési idősávokra kattintva lehetséges.
RECEPT ÉS BEUTALÓ kérést is az ERODIUM rendszeren keresztül tudunk teljesíteni. Beutalás előtt a gyermeket meg kell vizsgálnom, a panaszokat részletesen ki kell kérdeznem, amennyiben nem kontroll vizsgálatról van szó.
RENDELÉS KÖZBEN NINCS MÓDOM MOBILTELEFONT SEM FELVENNI, SEM SMS-t, SEM VIBERT vagy E-MAILT OLVASNI, mobiltelefonon kizárólag a rendeléssel ellentétes műszakban, a gyermek egészsége szempontjából HALASZTHATATLAN esetben keressenek.
A rendelőbe kizárólag ORROT és SZÁJAT is takaró MASZKBAN LEHET BELÉPNI BÁRMILYEN ÜGYBEN ÉRKEZNEK, mindenki - SZÜLŐ ÉS minden 6 éven felüli GYERMEK is- viseljen MASZKOT. Csak EGY, EGÉSZSÉGES FELNŐTT kísérő jöhet a rendelőbe.
A váróban elhelyezett TERMINÁLON MINDENKI JELENTKEZZEN BE, az előjegyzéssel, időponttal rnedelkezők is, különben nem tudjuk szólítani.
Nem kell minden náthával, köhécseléssel bejönni, csak ha egy hét alatt nem gyógyul a gyermek, vagy ha nagyon rossz állapotban van. LÁZAS ÉS/VAGY LÉGÚTI TÜNETEK ESETÉN ELŐZETES EGYEZTETÉS SZÜKSÉGES. A weboldalon találnak tanácsokat beteg gyermekük otthoni ellátásához, kérem tanulmányozzák.
HIÁNYZÁST, TÁPPÉNZIGÉNYT nyugodtan jelezzenek az e-rendelésen, minden jelzést elhiszünk, megbízunk Önökben. Táppénzt azon a héten kérjenek, amikortól igénybe kívánják venni, pontosan kérjük a kezdő, majd gyógyulást követően az utolsó nap dátumát közölni.
E-IGAZOLÁS kérhető ISKOLÁSOKNAK , ÓVODÁSOKNAK (E-rendelés, igazoláskérés), melyet Önök csatolnak majd a KRÉTA rendszerhez. Ezen kívül iskolásoknak kizárólag ELLENŐRZŐBE vagy ERRE RENDSZERESÍTETT FÜZETBE ADUNK IGAZOLÁST.
AZ ERODIUM RENDSZER adta könnyebbségek mellett szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a rendszer működése nem azt jelenti, hogy a nap 24 órájában, munkaidőn túl, hétvégéken és munkaszüneti napokon is módunkban áll bármilyen kérésüket teljesíteni.
Megértésüket, türelmüket, együttműködésüket nagyon köszönöm! dr Stunya Edina

Dr. Stunya Edina - 2020-03-18

E-RECEPT felírását az E-RENDELÉSEN kérhetik. Csak akkor menjenek a kért gyógyszerekért a patikába, ha a felírásról az Erodium rendszeren keresztül már ÉRTESÍTÉST kaptak.
2020. májustól a SEGÉDESZKÖZÖKNÉL is működik az e-recept.

Dr. Stunya Edina - 2020-03-15

FONTOS ÓVINTÉZKEDÉSEK MINDEN LÉGÚTI BETEGSÉG esélyét csökkentendő:
TÜSSZENTÉS, KÖHÖGÉS zsebkendőbe vagy a könyökhajlatba történjen, NE a tenyérbe, amivel kilincsre, tárgyakra tovább ragasztjuk.
Zárt térben mindenki viseljen MASZKot - véleményem szerint az iskolákban is-, és légúti beteg otthon is, melyet 3-4 h-ként cserélni kell: https://hu.depositphotos.com/14377339/stock-photo-medical-protective-shielding-bandage.html A jó maszk felső szélén fémmerevítő van, mellyel a maszk a gyermek orrára simítható. Az orrtól, szájtól, arctól elálló maszk semmit nem használ és csak zavarja a gyermeket az írásban, ezért fontos a megfelelő méret.
A használt maszkot lezárt zacskóban kell kidobni vagy hazavinni, mosni, vasalni (ha textil). Az egyszer használatos maszk nem többször használatos!
Javasolt a gyakori kézfertőtlenítés ALKOHOLOS KÉZFERTŐTLENÍTŐKkel (google) minden alkalommal, amikor sokak által megérintett tárgyat fogtunk meg pl. kilincset, tömegközlekedésen kapaszkodót, használjuk minden esetben étkezés előtt és orrfújás, köhögés, tüsszentés után. Egyebekben minden WC használat előtt és után, egyéb okokból is. Legyen a gyerekeknél zsebben, ISKOLATÁSKÁBAN kisüveges alkoholos kézfertőtlenítő, akár fertőtlenítő felülettisztító is egy kis zsákban, hogy asztalát, székét, használati tárgyait át tudja törölni. (l. MONK, a flúgos nyomozó) Egyebekben gyakori melegvizes kézmosás.
Ne nyúlkáljunk a szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz. Kerüljük a kézfogást, puszi adást, csókolózást.
Érdemes tengeri sós orrspray-vel reggel-este orrot mosni és Salvus vízzel reggel-este gargalizálni vagy porlasztani. Vírusszámot csökkentő orrspray a Carrevir (nem COVID specifikus!!), napi 1x megelőzésre használható, vizes orrfolyás kezdetén már napi kétszer ajánlott. Orrnyálkahártyavédő funkcióval a Reventil és a Nisita orrspray rendelkezik.

Dr. Stunya Edina - 2018-11-18

Az ERODIUM rendszer használata:
Erodium kártya a rendelőben igényelhető, családonként 500 Ft (elvesztett kártya pótlása 2000 Ft/db).

Az ERODIUM KÁRTYÁT MINDEN GYERMEKNÉL -az időpontra érkezőknél is- a kis nyíllal lefelé és befelé, kérjük a terminálba csipogásig behelyezni, ennek hiányában a gyermek NEVÉT vagy TAJ számát begépelni.

ERODIUM KÁRTYÁVAL okos eszközről, otthonról tud:

IDŐPONTOT FOGLALNI. Minden esetben ellenőrizze, hogy a kívánt dátumra sikerült-e foglalni.

SORSZÁM helyett az ONLINE TERMINÁLON a rendelés első 90 percében BEÁLLNI A VÁRAKOZÁSI SORBA. Élő várólista funkción keresztül figyelheti a várakozók számát és a saját pozícióját a várólistában, mely gyorsan változhat.
10 PERC KÉSÉS UTÁN A RENDSZER TÖRLI A FOGLALÁSOKAT.

E-RENDELÉS csak adminisztratív teendőkre, melyet akkor vegyenek igénybe, ha Önök:
• csak receptet szeretnének íratni (ne időpontot foglaljanak),
• leletről szeretnének véleményt kérni
• adminisztratív kérésük van (táppénzes papír, igazolás, 5 éves adatlap, közgyógyellátás, éves kórtörténet, stb).
Az E-rendelésen benyújtott kérésekkel csak akkor tudunk foglalkozni, amikor a betegforgalom ezt megengedi, nem azonnal, a nagy forgalom miatt előfordulhat, hogy nem is aznap. MINDEN ESETBEN VÁLASZT KAPNAK, AMIKOR KÉRÉSÜK FELDOLGOZÁSRA KERÜLT.

A http://www.stunyaedina.hu/informaciok menüpont jobb oldalán kis nyílra kattintva HASZNOS INFORMÁCIÓKhoz juthatnak beteg gyermekük otthoni ápolása során ill. egyéb kérdések kapcsán. Kérem, nézzék át, MIELŐTT telefonon kérnének tanácsot vagy ügyeletre mennének rendelési időn kívül.

Ősztől tavaszig a hétfői napok mindig túlzsúfoltak, hosszú a várakozási idő, ezért halasztást tűrő esetekben, kérem, más napokon, RENDELÉSI IDŐBEN HOZZÁK BETEG GYERMEKÜKET.

6 ÉVEN ALULI EGÉSZSÉGES GYERMEKEK VÉDŐOLTÁSA ÉS STÁTUSZ VIZSGÁLATA TANÁCSADÁS KERETÉBEN TÖRTÉNIK (kedden és csütörtökön 12-14 h között), nem a betegrendelés ideje alatt. IDŐPONT FOGLALÁSA SZÜKSÉGES. Az oltási/gyermek-egészségügyi kiskönyvet kérjük hozni. NE HOZZANAK TANÁCSADÁSRA BETEG GYERMEKET, BETEG TESTVÉRT. Betegeket és adminisztratív teendőket nem tudunk ellátni a tanácsadás idejében.

ISKOLÁSOKNAK IGAZOLÁST "e-rendelés óvodások/iskolások igazolás kérése" fül alatt kérhetnek, ezen kívül KIZÁRÓLAG ELLENŐRZŐBE, TÁJÉKOZTATÓBA, ÜZENŐBE e-napló esetén erre rendszeresített FÜZETBE adunk, csak betegség esetén. Kérem, pontosan tájékozódjanak az iskolai házirendben, hány napot igazolhat a szülő, hogy egyéb problémák esetén azzal a lehetőséggel élhessenek.

SÉRÜLÉSEKKEL közvetlenül a GYEK Sebészetre vigyék gyermeküket (14 év felett a Csillagpont Traumatológia az illetékes).

Nem a praxishoz tartozó, AMBULÁNS BETEGTŐL TAJ KÁRTYÁT és lakcímkártyát kérünk, enélkül nem tudjuk ellátni. A Szemere Középiskola kollégistáit nem mi látjuk el.

Serdülőknek JOGOSÍTVÁNYhoz szükséges orvosi vizsgálat kizárólag előzetes időpont foglalás esetén - hétfői napok kivételével - történik. Személyi igazolvány, legutóbbi szemészeti lelet szükséges, ára 7200 Ft.

Nem végzünk SPORTORVOSI vizsgálatot , az ehhez szükséges beutalókat is a sportorvosi rendelésen szükséges kérni.

Kérem a 18 ÉV FELETTI FIATALOKAT, felnőtt háziorvosi rendelésre JELENTKEZZENEK ÁT. Az orvosi dokumentációt csak akkor tudjuk átjuttatni, ha megkaptuk a hivatalos kikérőt. TOVÁBBI JÓ EGÉSZSÉGET, SOK ÖRÖMÖT és SIKERT KÍVÁNUNK AZ ÉLETBEN!

KÉREM ÖNÖKET, hogy:
Az Erodium terminált kizárólag rendeltetésszerűen használják, NEM játékszer a gyermekek számára.
Kopogtatással NE zavarják munkánkat.
Mielőtt a rendelőbe lépnek, MOBILTELEFONJUKAT HALKÍTSÁK LE.
Gyermeküket kérés nélkül vetkőztessék le a rendelőbe lépést követően.
Cipő NE kerüljön a vizsgáló asztalra.
A váróban a hangoskodást, a fiókok csapkodását, az étkezést, kérem, MELLŐZZÉK.

Együttműködésüket nagyon köszönöm! dr. Stunya Edina

Dr. Stunya Edina - 2019-09-22

ORRFOLYÁS/NÁTHA otthoni kezelése
Tengerisós orrspray-vel kell először átmosni az orrfeleket, majd orrot fújni. FONTOS a helyes orrfújás technikája: az egyik orrfelet befogni és csak a másik orrfelet fújni, majd fordítva. Kisebbeknél (5-6 éves kor alatt) porszívóhoz csatlakoztatható vagy elektromos orrszívóval lehet eltávolítani a váladékot, napjában többször, amikor csak tele van a gyermek orra. Ezt követően lehet nyálkahártyalohasztó orrcseppet vagy orrsprayt használni naponta 3x legfeljebb 7 napig! Pl: 6 éves kor alatt Nasivin (Otrivin, Xilomare) KID, 6 éves kor fölött Rhinospray plus orrspray-t. Légzéskönnyítő bedörzsölők napi 2x a hátra kenve és mentolos orrkenőcs napjában többször alkalmazva segíthet a tünetek enyhítésében. 6 éves kortól Coldrex junior 3x1 tasak, 20 kg felett Rhinathiol (vagy Nurofen) COLD 2x1/2 tabl, 30 kg felett 3x1/2 tabl, 40 kg felett (Advil COLD ) 2x1 tabl adható szájon át. Vizes orrfolyás esetén Carrevir orrspray is elkezdhető. Ezek a szerek patikákban recept nélkül kaphatóak. A nátha orvosi ellátást csak 10 nap fennállás után vagy egyéb súlyos tünetek társulása esetén indokol. Nyugodtan kezelje otthon náthás, orrfolyós gyermekét, de jelezze ezt az e-rendelésen. Táppénzt, igazolást is az e-rendelésen kérhet erre az időszakra.
Fájó vagy kaparó torokra ISLA szopogatása.
Ismétlődő gennyes felső légúti fertőzések esetén Rinogermina kúra megpróbálható: napi 2x2 befújás javasolt mindkét orrfélbe 1 hétig, majd havonta ismételni még kétszer. Gyakori torokfájás esetén BioGaia PHARAX 2x5 csepp 10 napig.
Száraz, vérezgető orr esetén Apicold propo orrspray és/vagy mentolos orrkenőcs használható, erős orrvérzés esetén Emofix orrkenőcs.
Elhúzódó orrfolyás, sűrű orrváladék esetén orrmosó készülék bevethető.
Infravörös lámpa jól szárítja a felső légutakat ( vigyázat! a felülete felforrósodik , ezért kb 40 cm-ről használják)

Dr. Stunya Edina - 2024-07-18

IDŐPONTKÉRÉS SZAKRENDELÉSRE:
https://www.eeszt.gov.hu/hu/hasznos-tudnivalok-az-idopontfoglalasrol
1812 EGÉSZSÉGVONAL
A hét minden napján, éjjel-nappal ingyenesen hívható számon tájékoztatást, segítséget nyújtanak többek között az EESZT használatával, a gyógyszerellátással, a gyógyászati segédeszközökkel, valamint az eReceptekkel kapcsolatosan.
Az egyszerűsített belépés segítségével lehetőség van megjeleníteni – akár internetkapcsolat nélkül is – pl. a már letöltött eRecepteket, egészségügyi dokumentumokat és a Digitális COVID-igazolványokat.
A fontos vagy gyakran használt egészségügyi dokumentumok, eReceptek képviselet esetén is kitűzhetők a Kedvencek menüpontba, a jobb felső sarokban található ikon megnyitásával. Kijelentkezés esetén (Továbbiak→Kijelentkezés) a már letöltött dokumentumokat nem tárolja a rendszer, így azokat ismételt megtekintéssel tölthetjük le újra.
ÉRTESÍTÉSEK BEÁLLÍTÁSA
Az EgészségAblak mobilapplikációban is beállíthatjuk, hogy felugró, azaz push értesítéseket kapjunk telefonunkra, ezeket a Továbbiak→Beállítások→Értesítés beállítások menüben lehet aktiválni. Az értesítés beállítása visszavonásig érvényes.
Értesítések az alábbiakra állíthatók be:
• Új egészségügyi dokumentum(ok) érkezése
• Új eRecept(ek) érkezése
• Amennyiben a vény(eke)t 5 napig nem váltották ki, akkor a rendszer emlékeztetőt küld, illetve a ki nem váltott receptek esetén a lejárat előtt 5 nappal értesíti a felhasználót.
• Új időpont érkezése
• A vizsgálat előtt 24 órával is érkezhet emlékeztető.
HOGYAN TÖLTHETŐ LE AZ EGÉSZSÉGABLAK MOBILALKALMAZÁS?
A mobilapplikáció a lakosság számára ingyenesen elérhető az App Store, a Google Play és a HUAWEI AppGallery alkalmazásáruházakból EgészségAblak néven.
Az applikáció letöltéséről bővebb tájékoztatás az EESZT weboldalán a Mobilalkalmazások menüpontban található (az oldal Ügyfélkapuval történő bejelentkezést követően érhető el).
Az „Időpontok” menüben kétféle módon lehet időpontot foglalni.
• ELEKTRONIKUS BEUTALÓVAL (EBEUTALÓ), AMELY AUTOMATIKUSAN MEGJELENIK RENDSZERBEN:
• Az EgészségAblak applikációban a „Beutalóval” menüpontban jelennek meg a felhasználó beutaló(i).
• Az EESZT Lakosági Portálon a jobb oldali „Új időpont foglalása” gombra kattintva a Beutaló fülön.
A beutaló kiválasztása után a naptárban megjelölt nap szabad időpontjaiból lehet választani.
• Nem beutalóköteles egészségügyi szolgáltatások esetén a kívánt vizsgálat kiválasztása után van lehetőség további szűrésre:
• Az EgészségAblak applikációban a „Beutaló nélkül” menüpontban helyszín és/vagy intézmény megjelölése esetén a naptárban kiválasztott nap szabad időpontjai jelennek meg.
• Az EESZT Lakosági Portálon a jobb oldali „Új időpont foglalása” gombra kattintva választható ki a kívánt vizsgálat, majd szűrhető egészségügyi szolgáltatóra (intézményre), földrajzi területre, napszakokra. Ezek beállítását követően jelennek meg a szabad időpontok.
Előfordulhat, hogy az adott intézményben, vagy a megadott időintervallumban nincs szabad időpont, ebben az esetben a keresési feltételek módosítása szükséges.
A papíralapú beutalót az EgészségAblak alkalmazás nem tudja kezelni. Jelenleg a beutalóköteles ellátásoknál csak az eBeutalón feltüntetett rendelőbe foglalható időpont, a beutaló nélküliekben viszont a beteg országszerte választhat a különböző szakrendelők szabad időpontjai közül a mobilapplikáción, vagy a 1812-es, ingyenesen hívható EgészségVonalon.
A megfelelő és szabad időpont kiválasztása után az időpontfoglalás rögzítéséhez a telefonszám és az e-mail cím megadása szükséges, hogy esetleges időpontváltoztatás esetén az egészségügyi szolgáltató értesíteni tudja a pácienst. Amennyiben Ön korábban értesítési e-mail címet rögzített az EESZT-ben, a megadott e-mail cím előtöltésre kerül, amelyet tetszése szerint egyszerűen átírhat.
https://www.eeszt.gov.hu/hu/hasznos-tudnivalok-az-idopontfoglalasrol
FOGLALÁS VÉGLEGESÍTÉSE
Az e-mail és telefonos elérhetőség megadását követően a „Véglegesít” gomb megnyomásával rögzül a kiválasztott időpont.
FONTOS, hogy a rendszer a kiválasztott időpontot véglegesítésig, vagy maximum 5 percig foglalja. Időtúllépés esetén az időpont mások számára is foglalhatóvá válik. Amennyiben 5 percet követően a kiválasztott időpont még szabad, és a véglegesítés ekkor történik meg, a foglalás sikeres lesz. Ellenkező esteben a rendszer tájékoztatást küld, hogy már más lefoglalta.
Véglegesítést követően az EgészségAblak mobilalkalmazás Naptár menüpontjában is láthatóvá váltak az EESZT rendszerében tárolt vizsgálati időpontok. A megosztható linken (ics – ICalendar formátum) keresztül bekerülhetnek a külső naptár alkalmazásokba is (pl.: Apple naptár, Google Calendar). (A Naptár funkcióról bővebben ide kattintva olvashat.)
FOGLALT IDŐPONT MÓDOSÍTÁSA, TÖRLÉSE
Amennyiben a bejegyzett időpont akadályoztatás, vagy egyéb ok kapcsán mégsem megfelelő, a páciensnek is lehetősége van az időpont törlésére, módosítására A rendszer egy időpontra csak egy foglalást enged, ezzel elkerülhetővé válik, hogy azonos időben több vizsgálatot jegyezzenek elő. A már nem aktuális, lejárt időpontokat a rendszer nem tárolja.
ÉRTESÍTÉS BEÁLLÍTÁSOK
Az időpontfoglalással kapcsolatosan is lehetőség van e-mail értesítések, valamint felugró (push) üzenetek beállítására. Az e-mail és mobil értesítéseket az EESZT Lakossági Portál ”Önrendelkezés”→”Értesítések” menüpontjában lehet aktiválni. Az EgészségAblak applikációban csak mobil értesítéseket lehet beállítani, a push értesítést a telepítést követő első beállításoknál automatikusan felajánlja az alkalmazás. Amennyiben az értesítéseket valamely felületen beállítottuk, akkor az automatikusan aktiválódik a másik felületen is. Ide kattintva bővebben olvashat az e-mail és felugró értesítések beállításáról.
Az időpontfoglalás során megadott e-mail címre történő értesítések küldése az időpontfoglalás szolgáltatás része, az értesítések küldésének leállítása az adott időpont törlésével együtt lehetséges. Az időpontfoglalás során megadott e-mail címen kizárólag a foglalt ellátást végző egészségügyi szolgáltató lép Önnel kapcsolatba abban az esetben, ha az időponttal kapcsolatban változás következik be.
A DÖR-ben (digitális önrendelkezés) az időpontfoglalással kapcsolatban kért értesítések az EESZT-ből érkeznek, az időpont foglalásáról, módosításáról, törléséről adnak tájékoztatást. Az ilyen központi üzeneteket a fenti „Időpontfoglalás” pipa kivételével van lehetősége kikapcsolni.
A koronavírus oltásra továbbra is a COVID oltás időpontfoglalás menüpontban lehet időpontot kérni.

Dr. Stunya Edina - 2023-11-09

Ha ezt a 8 dolgot betartod, 6 évvel lassíthatod az öregedést (Portfolio 2023. november 06.)
egészséges táplálkozás,
több mozgás,
a dohányzásról való leszokás,
egészséges alvás,
egészséges testsúly,
koleszterinszint-szabályozás,
vércukorszint-ellenőrzés és
vérnyomás-szabályozás.

Dr. Stunya Edina - 2023-11-09

Ha ezt a 8 dolgot betartod, 6 évvel lassíthatod az öregedést (Portfolio 2023. november 06.)
egészséges táplálkozás,
több mozgás,
a dohányzásról való leszokás,
egészséges alvás,
egészséges testsúly,
koleszterinszint-szabályozás,
vércukorszint-ellenőrzés és
vérnyomás-szabályozás.

Dr. Stunya Edina - 2022-07-12

UTAZÁSI KÖLTSÉGTÉRÍTÉSI TÁMOGATÁS
2022. július 1. napjától megváltoztak az utazási költségtérítési támogatás ellátás iránti kérelem benyújtásának szabályai, az alábbiak szerint:
A korábban - jellemzően a háziorvos által - a biztosítottnak kiadott szigorú számadású "Utazási utalvány" elnevezésű nyomtatványon 2022. június 30. napjáig volt lehetőség igazolni az egészségügyi szolgáltatónál történt megjelenést. Ezeket az utalványokat 2022. december 31. napjáig nyújthatják be az egészségbiztosítóhoz az ügyfelek, a formai követelmények (bélyegző, aláírás) változatlanok, ám menetjegyet csatolni nem kell a kérelemhez.
Július 1-től az egészségügyi szolgáltatók a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által működtetett ún. ELUKER programban igazolják a biztosított illetőleg kísérője megjelenését, a lakóhely szerinti területi ellátási kötelezettség fennállását, valamint, hogy a beteg közforgalmú közlekedési eszközön utazhat-e.
Az ügyfeleknek új típusú kérelmet kell benyújtaniuk:
-elektronikusan: a SZÜF felületen iForm nyomtatványon (www.magyarorszag.hu Egészségügy/egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai/utazási költségtérítési támogatási kérelem) vagy
- írásban: postai úton, a kormányablakokban vagy az egészségbiztosítási ügyfélszolgálaton.
Mind az elektronikusan, mind az írásban történő benyújtáshoz külön nyomtatvány áll rendelkezésre a sajátos nevelési igényű gyermekek korai fejlesztését célzó utazásához, továbbá az önkormányzatok által szervezett szűrővizsgálatokhoz kapcsolódó támogatás igénybevételéhez. Fontos változás, hogy az önkormányzatok kizárólag elektronikusan terjeszthetik elő kérelmeiket.
Az írásban történő benyújtáshoz a nyomtatványok az alábbi linkről érhetőek el: https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/nyomtatv%C3%A1nyok.html (Kérelem utazási költségtérítési támogatás iránt, pótlap az SNI-s gyermekek utazásához, ill. Kérelem az önkormányzatok részére).

Dr. Stunya Edina - 2020-05-22

GYERMEKKÖZÖSSÉGBE LÉPÉSKOR
A szülőnek írásban kell nyilatkoznia arról, hogy gyermeke egészséges (legálább 24 h teljes tünetmentesség áll fenn, ha előzőleg beteg volt)
Számítsanak rá, hogy ha gyermeküknél akut betegségre utaló tünetet észlelnek, azonnal haza kell vinniük.
Táborozáshoz NEM kérhetnek orvosi igazolást, kizárólag szülői nyilatkozatot. Csak tünetmentes gyermek mehet táborba!

Dr. Stunya Edina - 2020-03-15

Beteg gyermeke ellátásához a https://stunyaedina.hu/informaciok INFORMÁCIÓK ÉS HASZNOS TANÁCSOK legördülő menüpontban az alábbi tünetek esetén jut segítséghez:
LÁZ,
NÁTHA,
NEHÉZLÉGZÉS,
BÁRÁNYHIMLŐ,
FÜLFÁJÁS,
HÁNYÁS,
HASMENÉS,
SÉRÜLÉSEK
AMENNYIBEN EZEK ALAPJÁN GYERMEKE ÁLLAPOTA NÉHÁNY NAPON BELÜL NEM JAVUL, CSAK AKKOR ÉRDEMES HOZZÁM FORDULNI.

Tájékoztatást talál:
FIÚK és LÁNYOK SPECIÁLIS PROBLÉMÁIRÓL
KULLANCSCSÍPÉS ellátásáról
FEJTETŰ esetén a teendőkről.

IDEGENTEST FÉLRENYELÉSE ESETÉN SZÜKSÉGES TEENDŐKRŐL ITT TÁJÉKOZÓDHAT:
https://www.youtube.com/watch?v=B-GCPN40WFc

ÚJRAÉLESZTÉS hasznos linkjei:
csecsemő: https://www.youtube.com/watch?v=56fWa_3nUoQ
gyermek: https://www.youtube.com/watch?v=GVElHnPT-bM
felnőtt : https://www.youtube.com/watch?v=uqi4teaB_fw

ANAFILAXIÁRÓL:
anafilaxiakepzes.hu
www.allergiaaziskolaban.hu

Egyéb hasznos linkek, appok:
OTTHONI TORNA COVID-19 JÁRVÁNY IDEJÉN: https://ogk.hu/tevekenyseg/prevencio/szuloknek-a-covid-idejen/
PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT https://borsodszakszolgalat.hu/tagintezmenyek/miskolci-tagintezmeny/
CSECSEMŐK és a COVID-19
https://www.mellettedahelyem.hu/_files/dokumentumok/szuloi-tajekoztato-covid-19.pdf
ANYTEJES TÁPLÁLÁS: https://szoptatasert.hu/wp-content/uploads/2019/11/szopisfuzet_2019_teljes_fekvo_A4.pdf
SZORONGÁS: http://nyugodtlelekkel.hu/
HELYES TÁPLÁLKOZÁS: https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/
BETEG GYERMEK OTTHONI ELLÁTÁSÁRÓL E-BOOK: https://semmelweis.hu/hirek/files/2020/04/Gyermekkori_betegsegek_e-book.pdf
VÉDŐOLTÁSOK MŰKÖDÉSE: https://www.youtube.com/watch?v=pu0LloizWvk
VÁRANDÓSOKNAK: PregHello nevű app
KISMAMÁK HELYES TÁPLÁLKOZÁSA: https://eteltcsakokosan.hu/baba-mama/
BABATÁPLÁLÁS: https://kiskanalkommando.hu/
TANÁCSOK, ÚTMUTATÓ SZÜLETÉSTŐL AZ ISKOLAKEZDÉSIG: https://gyermekut.hu
gyermekek fejlődése: http://koragyermekkor.hu/ YouTube: koragyermekkori program
oltás emlékeztető: www.vaccintime.hu
szoptatáskor szedhető gyógyszerek: www.e-lactancia.org (angol nyelvű)
szoptatás: https://lll.hu/ https://szoptatasert.hu/ https://teisszoptass.com/
mozgásfejlődés: https://dsgm.eu/ www.deveny.hu
testi fejlődés: https://www.kidlongi.hu/#/
gyermekbetegségekről röviden: https://gyermekgyogyaszat.unideb.hu/hu/szuloi-tajekoztatok-0 https://help.semmelweis.hu/
EGÉSZSÉGABLAK mobiltelefonos alkalmazás letöltése (AppStore v Google Play áruházból
egyaránt letölthető)
https://belepes-regisztracio.hu/egeszsegablak-belepes-egeszsegablak-bejelentkezes/
https://www.eszfk.hu/hirek/mar-a-leletek-is-elerhetok-a-megujult-egeszsegablak-
mobilalkalmazasban

Dr. Stunya Edina - 2020-03-12

OTTHON TÖRTÉNŐ ELKÜLÖNÍTÉS (KARANTÉN) fertőzésre utaló tünetek esetén, valamint fertőzött országból történő hazaérkezést követően kötelező az oltatlanok számára. Elrendelheti a kormányhivatal és a házi (gyermek)orvos is!
1. Maradjon otthonában
Ne menjen dolgozni, ne menjen oktatási-nevelési intézménybe, ne használja a közösségi tereket, ne használja a tömegközlekedést vagy taxi szolgáltatást addig, amíg arra vonatkozóan tanácsot nem kap, hogy mikortól teheti ezt meg biztonságosan.
Amennyiben egyedül él, az otthoni ellátását önmagának kell megszerveznie a hozzátartozói vagy ismerősei segítségével, például ha élelmiszerre, egyéb háztartási cikk beszerzésére vagy gyógyszerre van szüksége. Lehetséges az is, hogy telefonon vagy az interneten rendel magának szükséges dolgokat. Az átvételt vagy kiszállítást úgy kérje, hogy a csomagot hagyják az ajtaja vagy a kapuja előtt, ne személyesen vegye át.
2. Amennyiben nem egyedül él, különítse el magát a háztartásában élő családtagoktól, más személyekről (ha erre lehetőség van)
A háztartásában élő családtagoktól, más személyektől elkülönülten, egy szellőztetésre alkalmas szobában tartózkodjon. A szobában az ablakon, -erkélyajtón keresztül gyakran szellőztessen. A szoba ajtaját tartsa csukva.
Ha több mint egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, akkor legyen egy WC és/vagy fürdőszoba az Ön számára kijelölve, és ne használja azt a WC-t és/vagy fürdőszobát, amit mások használnak.
Ha csak egy WC és/vagy fürdőszoba van otthonában, a helyiség rendszeres takarítása szükséges.
Javasolt, hogy lehetőség szerint legyen egy beosztás a WC és/vagy fürdőszoba használatára úgy, hogy Ön használja ezeket utolsónak. A használat után alaposan ki kell takarítani a WC-t és /vagy fürdőszobát. Fontos, legyen saját törölközője, mind a fürdés utáni törölközésre, mind pedig a kézmosás utáni kéztörlésre, és ezeket az egy háztartásában élő családtagok, más személyek ne használják.
Ha olyan szálláson lakik, ahol közös használatú konyha, fürdőszoba vagy közösségi terek vannak (pl. kollégium, albérlet), maradjon a szobájában csukott ajtó mögött, csak akkor hagyja el a szobáját, ha feltétlenül szükséges, és ekkor viseljen orr-szájmaszkot.
Ha a konyha használatán osztozik másokkal (akár otthon, akár kollégiumban, albérletben, stb.),lehetőség szerint ne használja akkor, amikor mások is ott tartózkodnak. Ha ez nem lehetséges, a közös konyhában való tartózkodáskor viseljen orr-szájmaszkot. Az ételt a szobájában fogyassza el.
3. Kerülje a háztartási eszközök, tárgyak közös használatát
Ne használjon közös tányérokat, poharakat, bögréket, evőeszközöket, törölközőket, ágyneműt vagy más tárgyakat másokkal közösen, ezek legyenek saját használatra kijelöltek. Használat után minden tányért, poharat, bögrét, evőeszközt alaposan el kell mosogatni. Ha
rendelkezésre áll, használjon mosogatógépet ezek mosogatására és szárítására. Ha ez nem lehetséges, mosogassa el ezeket meleg vízzel és mosogatószerrel, és alaposan törölje meg, egy külön, mások által nem használt konyharuhával. A konyharuhát a szobájában tartsa.
Ha a fenti ajánlásokat nem lehet betartani, akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre.
4. Telefonáljon, mielőtt orvoshoz fordul.Bármely orvosi vizsgálat vagy szükséges egészségügyi ellátás előtt telefonon egyeztesse a személyes megjelenés lehetőségeit háziorvosával vagy más egészségügyi szolgáltatóval. Erre azért van szükség,hogy az orvos vagy az egészségügyi intézmény előre felkészülhessen, és megelőző intézkedéseket tehessen a másokkal való érintkezés minimalizálására.
5. Viseljen orr-szájmaszkot, amikor másokkal vanegy helyiségben vagy személyesen megy orvosi vizsgálatra.

Korábbi hirdetmények

Dr. Stunya Edina - 2023-11-09

"Autizmusról diagnózis után - kérdések és válaszok szülőknek" című előadásra lehet jelentkezni a beregijudit14@gmail.com e-mail címen. A részvétel személyes és online formában is megvalósul. Jó szívvel ajánlom az autista gyermekek szüleinek vagy akiben felmerül, hogy gyermeke esetleg érintett lehet.
dr Stunya Edina

Dr. Stunya Edina - 2022-12-25

Kedves Szülők és Gyerekek!
Meghitt, szeretteik körében eltöltött ünnepeket és boldog, egészségben töltött új évet kívánok Önöknek és Gyermekeiknek!
Köszönöm egész éves együttműködésüket, türelmüket, mellyel munkánkat segítették.
Néhány napot szabadságon fogok tölteni, kérem figyeljék a helyettesítés időpontjait.
Szeretettel: Stunya Edina